sunnuntai 21. marraskuuta 2010
Radikaali brändi
Radikaali on paras brändiopus mihin olen tähän mennessä törmännyt. Ei sillä, että olisin lukenut niitä sadoittain, mutta kyllähän tätä brändihöpinää on paljon ilmassa jatkuvasti.
Radikaali brändi on ajattelutapa joka ohjaa koko organisaation toimintaa. Kaikki muut toiminnot ovat alisteisia brändin ylläpidolle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että radikaalia bränditoimintaa harjoittava yritys pystyy vastaamaan kattavasti kysymykseen miksi? Vinkkinä sanottakoon, että hyvä vastaus siihen kysymykseen ei ole ”haluamme tuottaa maksimaalista voittoa”. Voitonteko ei ole väärin, mutta yleensä jokin hiukan korkeampi päämäärä on huomattavasti parempi motivaattori. Esimerkkinä katsokaa vaikka Shasan poikia, siellä viedään Suomea foodeille, eikä sahata kustannuksia alas ja hintaa ylös pää hiessä, niinkuin se olisi ainoa harrastus.
Suosittelen tutustumaan Golden circle-mallinnukseen, jota voi ja kannattaa soveltaa kaikkeen elämässä, yritystoiminta ja brändiajattelu mukaan lukien. Vastatkaa ensin kysymykseen miksi kattavasti ja voin taata, että jatko on paljon helpompaa.
Kun tiedetään miksi organisaatio on olemassa, niin sitä on helppo johtaa, on helppo asettaa tavoitteita, on helppo rekrytä jne. Voit vaan katsoa, että kuinka tämä ja tämä valinta palvelee brändiämme ja tehdä päätöksen sen mukaan. Radikaali brändi on ideologia / uskonto / arvovalinta / whatever, ihan sama miksi sitä haluaa kutsua. Eli esimerkiksi jos johtajan johtamistyyli ei enää palvele brändiä, hän lähtee vaihtoon. Sama pätee työntekijöihin ja uusiin aluevaltauksiin bisneksen saralla.
Radikaali brändi kestää sen tosiasian, että ollaksesi jotain merkityksellistä, et voi miellyttää kaikkia. Radikaali brändi aiheuttaa kitkaa, osa rakastaa ja osa vihaa. Ne jotka rakastavat, myös käyttävät rahaa brändiin. Taas ne jotka vihaavat... noh niillä taas ei ole oikeen merkitystä, paitsi Suomessa, jossa pääasiallinen harrastus on miettiä kuinka olla herättämättä mitään huomiota, kuinka sulautua harmaaseen massaan mahdollisimman tehokkaasti ja kuinka olla ärsyttämättä kaiken maailman idiootteja, jotka eivät ostaisi muutenkaan yhtään mitään.
Suosittelen tätä kirjaa kaikille, erityisesti niille, jotka ajattelevat, että brändiviestintä on jokin erillinen yksikkö firman ullakolla tai että brändi on logo paketin kyljessä. Toki onhan se sitäkin.
Kirjan tiedot: Malmelin, Nando & Hakala, Jukka 2p. Brändi ja mielikuvien kehittämisen työkalut.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tämä esseeblogisetti on kyllä loistava. Olen juuri lukemassa Photoreading kirjaa (mistä seuraava postaus) ja innostunut entistä enemmän Sarasvuonkin suosittelemasta kirjojen selailusta. Selattuasi suuren määrän kirjoja voit keskustella niistä vaikka et olisi niitä lukenut. Tähän tietysti auttaa muutamien tekniikoiden hallinta.
VastaaPoistaTämä blogi on loistava työkalu fiksujen kirjojen selailuun. Tiivistämme toisillemme parhaita paloja hyvistä kirjoista. Vielä kun tulemme samasta aivopesulasta, niin satumme pitämään samantyyppisiä asioita tärkeimpinä.
Nyt tajuan taas hieman syvemmin brändihommista. Shasalla olen huomannut, että on pirusti hankalampaa offlinessa pitää omasta jutusta kiinni kuin netissä. On tulosvastuu ja negatiivinen palaute/asiakkaiden vähyys alkaa ahdistaa heti ja tekee mieli alkaa kopioimaan S-ryhmän mainostekniikoita. Antaa taas rohkaisua tämä, kiitos Timo! Loistopostaus
Eipä tuo yllä esitelty brändiajattelu paljoa eroa alan gurujen kuten Aakerin tai Kellerin teksteistä. Harmi vain, että monessa yrityksessä markkinointi jää taka-alalle eikä esim. johtoryhmässä ole aina tilaa markkinointipäällikölle siinä missä talouspamput siell aina istuvat. Toki vahva brändi on koko firman, ei vain erillisen markkinointiosaston asia, mutta sieltä sitä nyt kuitenkin pääasiassa johdetaan.
VastaaPoistaMielenkiintoiseksi homman tekee vielä isossa firmassa se, että se asiakasrajapinta on monesti joku random myyjä, ja senkin pitäisi aina lunasta brändilupaus.
VastaaPoistaJooh, jokaisen tulisi hengittää brändiä, että homma toimii. Jos se tiskin takana oleva luupää on vaan "töissä täällä" niin jossain on vikaa. Fanaattinen uskonnollisuus on hyvä benchmarkin kohde hyväksi brändiksi aikovalle. (esim apple on saavuttanut tälläiset mittasuhteet)
VastaaPoistaJa ei mitään muutaku olkaa siellä Shasassa uskollisia alkuperäiselle plänille, eli Suomi foodeille niin kyllä se homma etenee :)