sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Aitoa ruokaa

Joulusta oli hyötyä myös tämän blogin tulevaisuutta ajatellen. Kirjaosastolle uutuuksina Mats-Eric Nilssonin väärentämättömän ruoan opas Aitoa ruokaa ja Tove Janssonin Muumipappa ja meri. Hyvänä lisänä vielä Ipod nano edistämään äänikirjojen kuuntelua. Voi opiskella vaikka ruokaa valmistaessa.

Länsimaisessa ruokakulttuurissa raaka-aineiden laatutekijät on häivytetty kuluttajan nähtävistä. Kalatiskillä myyjä ei useimmiten edes tiedä milloin hänen myymänsä kala on pyydetty pitkän jakelutien ansiosta. Norjalaiset lohet esimerkiksi pakastetaan pyynnin jälkeen ja lennätetään Thaimaahan fileoitavaksi kustannussyistä. Nilssonin kirja antaa käytännön ohjeita pahimpia huijausten ja miinojen välttämiseen perinteisessä marketissa. Toinen yksinkertaisempi neuvo on hankkia ruokansa kaupoista, jotka myyvät laadukasta ruokaa. Näiden vähyys on toistaiseksi vielä pieni miinustekijä.

Nilssonin esikoisteos Petos lautasella nousi hitiksi Ruotsissa ja sai aikaan pienen vallankumouksen. Kun tuotteista puhutaan nimillä ja ainesosaluettelot pureskellaan palasiin, on tuottajien vaikea olla muuttamatta tapojaan. Snellmanin päätös lopettaa arominvahventeiden käyttö lihatuotteissaan ja markettien kasvaneet luomuvalikoimat ovat oivia osoituksia siitä, että oikeaan suuntaan mennään ja asioihin pystyy vaikuttamaan.

Jos haluat lähikauppaasi laadukkaampia tuotteita niin aloita kauppiaan piinaaminen. Kysele luomutuotteiden perään ja vaadi vastauksia liha ja kalatiskien tuotteiden tarkoista alkuperistä. Savukinkkusikin kun usein on vain savuaromilla käsitelty, vettä täyteen pumpattu surkeissa olosuhteissa kasvatettu sianviipale.

Yhtenä tärkeänä opetuksena kirjasta minulle aukeni kausittaisen syömisen järkevyys. Markettien valikoimat pysyvät ympärivuotisesti muuttumattomina satokausista riippumattomina. Saadakseen esimerkiksi hyvää parsaa, sitä kannattaisi syödä vain touko-kesäkuussa. Eksoottisten hedelmien parhaat satokaudet taas osuvat pitkälti talvikuukausille.

Pakkausselosteita tutkimalla voi välttää vakavimmat itsensä myrkyttämiset. Moni kiireinen ihminen ei koe omaavansa tähän aikaa. Länsimainen suhtautuminen ruokaan pakollisena pahana mahdollisimman vähällä vaivalla on todella vääristynyt. Jos haluaa syödä hyvin, niin kyllähän se maksaa enemmän ja valmistus vie ehkä enemmän aikaa. Koskaan ennen historiassa ihmiset eivät ole käyttäneet aikaansa ja rahaansa yhtä vähän ruokaan kuin nykyisin. Olen hyväksynyt faktan, että hyvä ruoka vie merkittävän osan tuloistani ja olen äärimmäisen tyytyväinen valintaani. Jos terveydestään pitää huolta, on tulotasokin helpompi saada miellyttävällä tasolle.

Kaikki terveellinen ruoka ei suinkaan ole kallista. Muutama vertaus

Marinoitu kana (pumpattu vettä+valtavasti lisäaineita) vrt. muikut (luonnonmukaista safkaa, paljon prodea)
Ranskikset (huonoa käristettyä rasvaa+tärkkelystä) vrt. Bataatti (Aitoa ruokaa)
Nuudelit (ei sisällä mitään tarvitsemaasi) vrt. kananmuna (sisältää lähes kaiken tarvitsemasi)

Kirja on mukautettu Suomen oloihin myös lopun linkkiluettelon osalta. Tutustumisen arvoisina mainittakoon

Elintarvikealan pienyritysten haku www.aitojamakuja.fi
Maan suurin ekokauppa www.ruohonjuuri.fi
Luomuliitto ry www.luomu-liitto.fi
Biodynaaminen yhdistys www.biodyn.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti