keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Blink- Välähdys ja Iron Man 2

Teemme useimmat valintamme tiedostamattomalla tasolla. Alitajuntamme toimii tavoilla, joita emme ymmärrä, emmekä siksi osaa hallita. Tapamme toimia tiedostamatta saa perinteiset markkinatutkimukset kertomaan täysin vääriä tuloksia.

Välähdyksessä esitellään termi ohutsiivutus. Tällä tarkoitetaan alitajuntamme kykyä tehdä päätelmiä hyvin vähäisen informaation perusteella. Tunnistamme valehtelijan usein sellaisen nähdessämme ja muutamme käytöstämme, vaikka emme tiedostaisikaan asiaa. Hyvä esimerkki ohutsiivutuksen tiedostamisesta ja harjoittelusta on blogimaailmassa hatereidein tunnistaminen. Viidakkomies tunnistaa omien sanojensa mukaan haterin nykyisin useimmiten nimimerkistä tai viimeistään ensimmäisestä sanasta. Tässä on kyse omien fiilisten tulkitsemisen opettelusta.

Tietoisen ja tiedostamattoman mielen yhteispelin lisäämiseen näen yhtenä tärkeimpänä asiana luopumisen niiden ajattelusta erillisinä. Ei jako ole näin selkeä vaan länsimaisen tieteellisen maailmankuvan luomaa illuusiota. "Mieli ja keho on erillään" bullshittiä. Gladwell ei kerro suoraan kuinka hyödyntää alitajunnan voimaa vaan tarinoi siitä, että kuinka ihmiset tekevät valintoja. Teos jättää siis lukijalle vastuun oikeiden vastausten löytämisestä.

Loppui sanottava kesken Blinkistä, joten jatkan Iron man 2 leffasta. Leffojen katselu on jäänyt oikeastaan täysin tv:stä luopumisen myötä. Kun koettaa tankata itseensä positiivista ajattelua ja ohjelmoida mielensä tekemään automaattisesti hyviä valintoja, niin ilmeisesti luopuminen on ollut tukeva päätös. Nämä mainstream leffat esittelee nimittäin niin paskan mindsetin ihmisiä niin sankareina kuin pahiksinakin, ettei paljoa kannata ottaa mallia. Sitähän me kuitenkin tehdään katsoessamme telkkaa- haemme roolimalleja omaan toimintaamme. I prefer something better.

Koska eksyin aiheesta niin joudun vielä hehkuttamaan lopuksi Paul McKennan audioita. Parasta settiä i-k-i-n-ä. Timo sun vahvuuksiasi ei ole vielä ollut positiivinen ajattelu, joten tule hakemaan tikulle Positive Thinking audio. Onnellisena kaikki toimiminen on niin paljon helpompaa. Ei tarvita sitä hampaat irvessä vääntöä mitä hollywood leffat on pullollaan. Menestyksekäs elämä lähtee siitä, että koko ajan on helvetin siistiä, eli hauskaa eli ravinteikasta maaperää loistavien ideoiden toteuttamiselle.

Steve Pavlina kertoi pelialalla monien tuskailevan intohimon ja tuloksekkuuden välillä. Tehdäkkö juuri sellainen peli, kuin haluaisi, vai sellainen mikä näyttäisi menevän kaupaksi. Pavlina entisenä pelintekijänä (game maker eli kaikkien pikkupoikien sankari) linjasi toisin. "Its win win, or no deal". Passion and purpose samassa paketissa, muuten hän ei ryhtynyt hommiin. Helkkarin hyvä periaate kaikkeen bisnekseen.

Pahoittelen tätä järkyttävää harhailua. Luen ja kuuntelen tällä hetkellä monia kirjoja päällekkäin ja yksittäisten esseiden laatustandardit laskee. Seuraavaksi taidan tehdä videon Godinin All marketers are liars kirjasta käyttäen Puhevallasta oppimiani temppuja hyväkseni.

Malcolm Gladwell, Blink Hollywood, Iron Man 2 2 pistettä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti