tiistai 14. joulukuuta 2010

Dialogi


pessipeura
helou tia

Tiia Lehtinen
hei

pessipeura
Onnistuneen dialogikulttuurin syntymisessä pätee samat periaatteet kuin onnistuneiden ihmissuhteiden rakentamisessa yleensä. Sun täytyy oppia kunnioittamaan ja rakastamaan itseäsi, jotta voisit tehdä sen myös muille. Opettavainen aito dialogi mahdollistuu avoimin mielin liikkeellä olevien ja terveellä itsetunnolla varustettujen ihmisten välille.

Tiia Lehtinen
totta. jos tavoitteena on saada aikaan puolueeton ja uusia näkökulmia avaava keskustelu, täytyy jokaisen keskustelijan olla valmiina muuttamaan omaa näkemystään käsiteltävästä asiasta, ja se vaatii tietynlaista vahvuutta ihmiseltä.

jos lähtee keskusteluun/dialogiin voimakkaan ennakkokäsityksen kanssa asian laidasta, voi päätyä todella helposti puolustamaan näkemystään viimeiseen saakka - vaikka sen tunnistaisikin ontuvaksi. jos on oikeaa ja väärää, niin väärässä olo on hankalaa - ja sen julkiseksi tuominen vielä hankalampaa.

pessipeura
dialogi vaatii oppimishaluisen mielen. Dialogia on tärkeä käydä myös itsensä kanssa samoilla periaatteilla kuin ryhmässä. Jos onnistuu hyväksymään, että omissa toimintatavoissa on loputtomasti parannettavaa, niin on jo hyvällä meiningillä liikenteessä. Siis tuo väärässä olemisen mahdollisuuden hyväksyminen itselle!

Tiia Lehtinen
...ja tällöin ei edes voida puhua enää dialogista.

pessipeura
Meidän kannattanee heittää lyhyempiä quoteja/ nopeammalla tahdilla, jotta tästä ei tulisi dialogin irvikuva

Tiia Lehtinen
totta! tehdään niin! niihin on helpompi muutenkin reagoida

pessipeura
Epäonnistuneessa dialogissa kumpikin odottaa vain vuoroaan sanoa sanottavansa, eikä pysty keskittymään kuuntelemaan toista.

Tiia Lehtinen
hmmm, useat ihmiset ymmärtävät kuuntelun merkityksen vasta silloin, kun eivät itse tule kuulluksi - jos silloinkaan.

pessipeura
Fexeuksen Ajatusten lukijaksi toi hyviä näkökulmia kuuntelutaidon kehittämiseen. On kova juttu oppia tunnistamaan myös sanattomia viestejä!

Tiia Lehtinen
iso osa kuulemisesta voi tapahtua silmillä - juuri luin jostakin, että suuri osa ihmisen aivoista on varattu näönkäytölle ja päätösten tekemiselle nähdyn perusteella!
dialogissa kuuntelun merkitys ei ole kuitenkaan vain toisen kuuntelua, vaan myös itsensä kuuntelua. olisi hienoa oppia tunnistamaan itsessään toisen sanomien asioiden synnyttämät reaktiot ja tunteet, ja sitä kautta erottaa toisen keskustelijan esiintuoma näkökanta JA omat fiilikset asiaa kohtaan toisistaan.
monet väärinymmärrykset johtuvat nimenomaan siitä, että tulkitsee toisen puhetta aivan väärin, vaikka toista olisikin kuunnellut...
...tai no, tavallaan kuunnellut ainakin.

pessipeura
jeah! Kaikki lähtee itsensä ymmärtämisestä. Johtaminen on pääosin itsensä johtamista.
Kahdenvälisessä dialogissa on juuri erityisen tärkeää oppia tulkitsemaan toisen eleitä, voidakseen ymmärtää puhujan todellisen viestin (joka usein kätkeytyy sanojen taakse). Tietysti tässä mennään helposti myös metsään

Tiia Lehtinen
hmph, kokemuksiini pohjautuen tuo on todella helppo allekirjoittaa...
eikä aina riitä eleidenkään tulkinta. esimerkiksi pitkässä parisuhteessa olleet saattavat tulkita kumppaninsa eleitä tai sanoja ulkomuistista, ja reagoida niihin vaistonomaisesti...

pessipeura
tulkitsemme toisiamme väärin kun tulkitsemme itseämme ja tuntemuksiamme väärin. back to square one. Täytyy saada dialogin itsensä kanssa kuntoon, voidakseen onnistua siinä muiden kanssa. Pessin hippikielellä ilmaistuna get grounded (eli syvä kosketus tähän todellisuuteen ja itseen ilman omien tuntemusten peittämistä hälyllä).

Tiia Lehtinen
eli tarkoituksenani sanoa, että tulkintaa ei aina edes ehditä tehdä, kun vastine (=vaistonomainen reaktio) on jo täräytetty esille - ikäänkuin se tulisi selkärangasta.

jollain tapaa valmiita johtopäätöksiä siis, vaikka toinen ei ole vielä edes avannut suutaan.

pessipeura
Kuten Isaackin sanoo kappaleessa suora puhe "Tyhjyyteen astuminen on tarpeen lukkiutuneiden energioiden vapauttamiseksi. Se tuntuu kuitenkin usein kauhistuttavalta: meitä saattaa pelottaa hypätä hetken hiljaisuuteen vielä muotoaan etsivän tai ehkä ristiriitaisen ja mahdollisesti ihmisten (tai itsen toim. huom.) välisiä suhteita muuttavan ajatuksen kanssa"
Hieman aiheeseen liittymätön lainaus, mutta piti saada se tuupattua. Ei sisällä kyllä kovin hyvää lainattavaa matskua tämä, kun asiat on ilmaistu aika pitkin sanankääntein.

Tiia
Tuo vaistomainen reagointi on tainnut tulla meidän viimeaikaisissa dialogiongelmissa aika hyvin esille..
mahdollinen muutos pelottaa aina - jos ihminen matkustaa hitaasti uppoavassa laivassa, hän pysyttelee siellä silti niin pitkään kuin mahdollista, ja vasta viime hetkien ollessa käsillä alkaa hapuilla reittiään pelastusveneiden luokse. järkevää? no ei. silti valinta tutun ja tuntematton välillä kääntyy lähes poikkeuksetta tutun eduksi, myös itsensä kuuntelussa. hiljaisuudelle ei halua muutospelossa antaa sijaa.
toisaalta jo sen tiedostaminen kertoo orastavasta muutoksesta, joten kai sekin on tavallaan harppaus tyhjyyteen...

pessipeura
jeah! Dialogin ongelmat korjaantuisi aika suuresti kun luopuisi muutosvastarinnasta. Sehän on täysi mahdottomuus

Tiia Lehtinen
ja joo, vaistomaiseen reagointiin kaivoin esimerkin - yllättäen - ihan omasta elämästä...

pessipeura
Meidän keskinäinen dialogi saadaan vielä kehitettyä tasolle, jolla ei joka päivä huudeta toisillemme. Ja sitten voimme koettaa iloista fyysistä dialogia

Tiia Lehtinen
hahahaha hölmö! mä en tiedä karsisinko tämän sitten lopputuloksesta.

pessipeura
that would be totally lame! Meikä julkasee kaiken tietysti. Flirttailullakin on sijansa kommunikoinnissa. Ihmisten välillä liikkuu monenlaisia energioita ja seksuaalienergiat ovat yksi, joka kannattaa hyväksyä.

Tiia Lehtinen
tiiän että julkaiset, ja se on ihan ok. ehkä minäkin. ja sitäpaitsi, pointtisi on hyvä - flirttailulla on sija kommunikoinnissa. palatakseni kuitenkin tylsemmälle (?) eli asiallisemmalle linjalle - meidän pitäisi kyllä oppia kunnioittamaan toisiamme ihan uudella tavalla.
minä odotan jo! mitä sinä näin pitkään?

pessipeura
Se paranee koko ajan tämänkin keskustelun aikana. Loppuviisasteluna heittäisin, että helpoiten asiat ratkeaa kun laitetaan pohja kuntoon. Vähän niin kuin terveyshommissa. Jengi kyselee multa, että kuinka mä nyt parannan tän flunssan. Kerro kun kuitenkin tiedät, hyö huutelee. Ihan skeidaa ajatella noin pienten ongelmien korjaamista. Pitää korjata koko kroppa sellaiseen kuosiin, ettei se enää koskaan sairastu. Kaikki muu on äyskäröimistä reikä pohjassa. Jos ei saa perusasioita itsetuntemuksen ja itsensä kanssa kommunikoinnin suhteen reilaan on turha korjata muitakaan. Silloin jäädään perus suorittajameininkiin. Koko ajan koetetaan tehdä enemmän ja enemmän, mutta ei koskaan pysähdytä katselemaan isoa kuvaa. One step back, two steps forward.
Epäselvää loppumonologia vaan.

Tiia Lehtinen
LOPPU?
ihmiset jättävät mielellään hahmottamatta kokonaisuuksia, kun elämä on niin hektistä.

pessipeura
no ehkei. Show me what u got!

Tiia Lehtinen
hahah mun pitäisi oppia viihtymään kun haastat mut
mutta ehkä vielä kunnioituksesta - kunnioittamalla toista asettaa hänet (vähintään) samalle viivalle itsensä kanssa. näkemällä toisen saman vertaisena - kunnioittamalla tätä - mahdollistaa oppimisen.
musta tuntuu että me ei olla aikoihin yritetty aidosti oppia toisiltamme mitään, koska toisen kunnioittaminen persoonana on ollut vähän mitä on.
ja kun miettii - meillä molemmilla voisi olla oppimissaralla ihan mielettömästi annettavaa toisillemme.
(ja siis muutenkin tietty)
(mutta en taaskaan tiedä kuuluuko se tähän)

pessipeura
Metelin poistaminen omasta elämästä antaa tilaa kuunnella toisiamme paremmin. Uskon tv,radio, uutis, säätiedotus & urheilutulos seurantahommien poisjätön parantaneen dialogitaitojani eniten ikinä. On paljon paremmin aikaa kuunnella ihmisiä, kun he ovat tärkein tietolähteeni tämän maailman menolle!

Tiia Lehtinen
totta tuo. ihmiset ympärillä tulee myös "valittua" hieman eri tavalla juuri tuosta syystä. tavallaan valitsemalla sen, mitä haluat tietää maailmasta, valitset ihmiset. sama tietty toisinpäin.

pessipeura
Lyöt kyllä voimakkaan tuntuisesti maanrakoon keskinäistä kunnioitustamme. On se tietty ollut huonohkolla tolalla..

Tiia Lehtinen
no ei ihan niin huonohkolla ehkä mitä tuosta voisi ymmärtää - tässäkin taas tätä tulkintaa, mistä on viime aikoina paljon ollut puhetta...

pessipeura
valitsemalla ympärillemme oppimishaluisia ja muuttuvia ihmisiä luomme tilaa myös omalle muutokselle ja kehittymisellemme

Tiia Lehtinen
totta
ja toimiminen tuolla tavalla on toisaalta vain hieman tavallisesta poikkeava tapa rajata informaatiotulvaa. meinasin sanoa, että eikö tuo rajoita maailma, mutta niin, kukin tekee sen tavallaan joku selaa vaan maikkarin nettiä ja etsii tietonsa sieltä, jossa joku toimittaja on sen pykännyt uutisen muotoon - sinänsä näissä ei edes ole paljon eroa, lähinnä kyse on siitä, mikä julkisesti on hyväksytympää.

pessipeura
"Salaiseen tietoon" maailmasta pääsee kunnolla käsiksi vasta kun lakkaa tukkimasta mieltään hälyllä (vaikka sitä on niin paljon nähtävillä, kun vain avaa sille silmänsä)
Näillä jutuilla annan itsestäni ylihärön kuvan ihmisille, joita en haluakaan elämääni. Markkinoinnillisesta näkökulmasta riski, but in the other hand... jos ei herätä ajatuksia ja tunteita niin ei saa ikinä mitään myytyä tahi aikaiseksi!

Tiia Lehtinen
ihme hippi... mutta puhutpahan ainakin avoimesti niistä asioista, joista olet kiinnostunut. onnistuneen dialogin kannalta on tärkeää, että jokainen pystyy ilmaisemaan aidon mielipiteensä vailla tarvetta miellyttää muita tai pelkoa muiden reaktioista.
suora puhe taitaa olla kaikista haastavinta

pessipeura
Täydellinen avoimuus on asia johon haluan ihmisiä kannustaa. Esimerkillä johtaminen on mun ykköstyökalu.
Kun on täydellisen avoin ja tiedottaa kaikki puutteensa ja heikkoutensa maailmalle tulee jotenkin turvallinen ja ehjä olo

Tiia Lehtinen
tuleeko?
pessipeura
Maslowin ykkösporras wuhuu!!

Tiia Lehtinen
toisaalta, silloin kukaan ei satuttaa loukkaamalla tms. (mitä kukin nyt sitten pelkääkään), kun itsekin on asiosta kertoakseen ne jo käsitellyt.

pessipeura
Viestimällä mahdollisimman avoimesti saa vedettyä oikeat asiat puoleensa. Eikä kukaan voi tehdä susta ikäviä paljastuksia ja juoruilu (mitä vielä eilen murehdit ) menettää merkityksensä

Tiia Lehtinen
höh, en ehkä niinkään omasta puolesta vaan muiden! itse alan ehkä jo ymmärtää että kyllä maailmaan puhetta mahtuu...
mutta

pessipeura
U must lead not follow! Kun et itse välitä juoruilusta näytät muillekin esimerkkiä

Tiia Lehtinen
niinpä

pessipeura
Nyt lähden hieromaan homolta saamaani saippuaa ihooni. Kivat seksuaalienergiat siinä... Kiitos hyvästä dialogista!

William Isaac Dialogi 3p.

1 kommentti:

  1. Aika tiukka lähestymistapa :) Pitää koittaa nokittaa heti kun keksin, että miten.

    VastaaPoista