maanantai 13. joulukuuta 2010

Puhevalta



”Puhe ei ole asiasta käsin nouseva esitelmä, vaan päämäärästä käsin rakennettu vaikutusyritys”

Juhana Torkki on retoriikan asiantuntija. Retoriikka on vapaasti käännettynä puhetaitoa. Tämä kyseinen taito on kuollut lähes sukupuuttuun Suomessa ja sen sijaan meillä on vallalla tyyli, jossa kuuntelija pistetään taistelemaan hereillä pysymisestä- Yleensä kaikki viihteellisyys heitetään romukoppaan puheen ensimetreillä ja jokainen kuuloetäisyydelle erehtyvä henkilö yritetään tappaa asiaan. Jee jee.

Esitelmän tarkoitus on jakaa tietoa. Puheen tarkoitus taas on vaikuttaa kuulijoiden asenteisiin. Puheen tulee purkaa ensin osiksi vanha asenne ja rakentaa tilalle hyvin perusteltu uusi näkökulma. Ei auta vaikka kuinka olisi esitelmä täynnä faktaa, jos kuulijoiden nykyinen asenne estää heitä näkemästä asian hyötyjä tai esitystapa on ihan helvetin tylsä.

Jos haluaa rakentaa hyvän puheen niin tarvitsee ottaa huomioon kuin kaksi asiaa: ajattele yleisöä ja mikä on puheeni päämäärä? Näitä kahtaa seikkaa soveltamalla saa aikaan keskivertoa paremman puheen ja oikeastaan muita neuvoja ei tarvita puhumisen aloittamiseen. Ruodin silti kirjaa hiukan enemmän, koska siinä oli paljon hyvää asiaa.

Lyhyt puhe on parempi kuin pitkä. Juhanikaan ei ole kuullut kuin yhden puheen joka oli kärsinyt lyhyydestään ja lukemattomia puheita, jotka ovat kärsineet liiallisesta pituudestaan. Tässä taitaa olla sama tekijä kuin monissa muissakin asioissa, yksinkertaistaminen ja ymmärrettäväksi tekeminen on vaikeampaa kuin toisen hämmentäminen monimutkaisella sekamelskalla. Lyhyemmästä virsi kaunis, niin sanoakseni.

Miten saa kuulijat kuuntelemaan?

Joskus asia on itsessään jo todella mielenkiintoinen, mutta kannattaa silti kiinnittää huomiota puheen kuunneltavuuteen. Cicero, joka on Torkin mielestä kirjoittanut parhaan puhetaidon oppaan ihmiskunnan historiassa, neuvoo kiinnittämään huomion kolmeen asiaan:

1. Mitä sanon? (asia, inventio)
2. Missä järjestyksessä sanon? (dispositio)
3. Millä tavalla sanon? (elokuutio)

Pidä mielessä, että asiat voi esittää mielenkiintoisesti ymmärrettävästi ja ilman kapulakielta. Hyvien sanankäänteiden ja ymmärrettävien kielikuvien löytäminen voi viedä aikaa, mutta palkitsee puhujan moninkertaisesti ja estää kuulijoita uppoamasta omiin ajatuksiin. On tosi perseestä jos omat ajatukset kiinnostaa enemmän kuin puhe, jota pidetään paraikaa.

Miten pidän yllä kuulijoiden mielenkiinnon?

Varsinkin pitempien puhesessioiden aikana seuraavat seikat korostuvat. Se, että jaksaa kuunnella jotain esiintyjää seminaarissa 6 tuntia, vaatii hyvinkin mielenkiintoisen mikstuuran seuraavia tekijöitä:

1.Puhu selvästi, älä jauha ylimääräistä byropaskaa tai sivistyssanoja, joita kukaan muu ei ymmärrä.
2.Ole konkreettinen, esimerkkejä ja tarinat on hyviä keinoja tässä
3.Luo odotuksia, ”kerron teille kohta, miksi kerron tämän” ”tämän hyöty selviää puheeni lopussa”
4.Puhu siitä, mikä ihmisiä kiinnostaa. Noh. Niin no. Tai sitten älä puhu, kyllähän sitäkin tehdään paljon.
5.Ota kantaa, provosoi. Ärsyyntynyt ihminen sentään kiinnittää huomionsa sinuun. Toki ei kannata provosoida ihmisiä raivon valtaan, josta pääsemmekin liukuvasti seuraavaan kappaleeseen.

Kuinka saan kuuntelijat suhtautumaan minuun lempeästi?

Tämä on puheen pitämisessä tärkeä elementti, teloituskomppanialle kun on vaikea saada asiaa perille. Kaikki pitävät ihmisistä, jotka ovat nöyriä, vilpittömiä, huomaavaisia ja kunnioittavat toisia. Puhujan ylimielisyys on pahin virhe mihin voi sortua. Ketään ei kiinnosta kusipää, vaikka hän olisikin oikeassa. On parempi tehdä itsestään jotenkin inhmillinen. Jari Sarasvuo kertoi viikonloppuseminaarissa itsestään monia tarinoita, joilla hän valotti inhimillisyyttään. Hengästyminen ja huono kunto juoksulenkillä verrattuna Virpiin, kuinka Jarin oma itseriittoisuus ja ylpeys on ajanut hänet typeriin ratkaisuihin menneisyydessä jne. Kaikki nämä sahasivat norsunluutornin jalkoja jossa monet ajattelevat Jari Sarasvuon asustelevan.

Loistava kirja, jossa oli paljon esimerkkejä. Suosittelen kaikille, jotka lähitulevaisuudessa aikovat puheita pitää. Avaan kirjan varmasti uudelleen, kun päädyn puheita pitämään tulevaisuudessa.

Kirjan tiedot: Juhani Torkki 3p. (kirja 2, viikonloppuseminaari 1)

3 kommenttia:

  1. Tuo täytyy ehdottomasti itsekin lukea. Olen kirjoittanut ehkä kymmenesti ylös "lue Puhevalta!", mutta kirjastosaatavuus on usein heikko ja sit se jäi. Seuraava esseeni Henrik Fexeuksen kirjasta Ajatusten lukijaksi sopii tähän hyvin jatkoksi sillä

    On tärkeää ymmärtää niitä joille puhut
    ja
    Torkki ja Fexeus on kavereita :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä, Timo. Pessi johtaa sua enää 99-0.

    VastaaPoista
  3. Nyt ei kyllä Timo saanut lukijaa (Antti) suhtautumaan itseensä lempeästi ;)

    Meikä tykkää sun tiivistyksistä ja koen saavani näistä lisäarvoa. Cool doing bro!

    VastaaPoista