perjantai 10. joulukuuta 2010
Sijoitushopea Suomessa 2010
On tullut Tiimiakatemian aikana luettua hyvä nippu kirjoja fyrkan puoleensa vetämisestä. Tämä rahan luonaan pitämispuoli onkin sitten jäänyt vähemmälle. Varapuun jätkien selvitettyä minulle kolmannen kerran kassavirtakaaviota ymmärsin mistä on kyse.
Rikastumisessa ei ole kyse tienatun rahan määrästä, vaan siitä kuinka sen käyttää.
Lopullisesti asian ymmärsin kun Jari sen Viikonloppuseminaarissa kertoi. Ihan sama kuinka paljon tienaat, niin sun pitää tehdä ylijäämää ja sijoittaa se. Tähän asti elänyt kuvitelmassa, että sijoittamisen aloittaminen vaatii pääomaa. Ehkä aiemmin näin onkin ollut, mutta ainakin Silverbank on tehnyt asian huomattavasti helpommaksi. Sieltä hopeaa voi ostaa kuka tahansa niin pieninä summina kuin haluaa.
Omat sijoitukseni ovat tällä hetkellä hajautettuna fyysiseen kotona olevaan hopeaan ja Silverbankillä olevaan. Tämä ei vielä edusta kovin hyvää hajautusta. Tärkeintä minulle on tunne siitä, että olen alkanut tehdä jotain järkevää rahoillani enkä vain kuluta kaikkea minkä tienaan.
Monet sijoittajat hajauttavat osakkeiden ja korkojen välillä. Niiden kehitys on usein melko samansuuntaista eli niiden keskinäinen korrelaatio on voimakas. Hajauttaminen jalometalleihin ja osakkeisiin toimii huomattavasti paremmin, sillä yleensä osakkeiden laskiessa jalometallien arvo säilyy tai jopa nousee. Omassa hajautuksessani on fyyisen ja Silverbankin hallussa olevan hopean välillä on se etu, että jos Silverbank kaatuu minulla on silti omat sängynalus hopeani. Toisaalta taas Silverbankillä olevat hopeat voin nopeasti vaihtaa rahaksi.
Listaan asioita, jotka tässä kirjassa vaikuttivat hopean ostopäätökseeni:
Hopean helppo saatavuus Silverbankin kautta
Hopean pitkään jatkunut hinnannousu vaikutti helpon saatavuuden lisäksi hankintapäätökseeni. Kirja on julkaistu loppuvuodesta 2009 ja kirjoittajat ovat tuolloin olleet erittäin varmoja hopean nousun jatkumisesta. Tämän jälkeen hinta onkin tuplaantunut. En tehnyt sijoitustani vain mahdollisen arvonnousun vuoksi vaan myös suojellakseni rahojani inflaation vaikutuksilta. Jalometallit kun yleensä pitävät arvonsa hyvin. Hopean hinnan nousun jatkumiselle esitetään kirjassa monia eri perusteluita. Käsittelen seuraavaksi niistä muutamaa.
Kysyntä teollisuuden raaka-aineena
Hopea eroaa kullasta siinä, että sillä on sijoituskäytön lisäksi runsaasti kysyntää teollisuudessa. Tästä teollisuuden käyttämästä hopeasta suurin osa häviää kaatopaikoilla eikä päädy kierrätykseen. Tämän seurauksena hopean määrä vähenee. Jos teollisuuden kysyntä kasvaa esimerkiksi Aasian talouden noustessa, niin tämä tulee aiheuttamaan nousupaineita hintaan. Teollisuuden tuotteissa hopeamäärät ovat niin pieniä, ettei hinnannousu tule laskemaan siltä suunnalta tulevaa kysyntää vaan.
Kasvava kysyntä sijoituskohteena
Hopeasta aika pieni osa on sijoittajien omaisuutena. Sen suosio sijoituskohteena on kuitenkin noussut viime vuosina etenkin helpottuneen saatavuuden ansiosta. Rahatalouden epävarmat ajat nostavat jalometallien kiinnostavuutta sijoitusmuotona.
Tuotantokapasiteetin rajallisuus
Kullan ja hopean hinta on tätä kirjoittaessani suhteessa 1:50. Hopean ja kullan suhde on ollut historiassa aikoina jolloin niitä käytettiin rinnakkain rahana 1:10-1:15. Maankuoressa niiden suhde on 1:7, mutta maailmalla liikkuu enemmän kultaa kuin hopeaa. Hopean käytön loputtua rahana 1960- luvulla teollisuus sai pitkään käyttää hopeavarastoja omiin tarpeisiinsa ja hinta pysyi alhaalla. Varastojen ehdyttyä 2000- luvun alussa hinta kääntyi nousuun. Hopean tuotantoa ei kuitenkaan ole merkittävästi lisätty, koska sen louhiminen ei ole järkevää hinnan ollessa alhainen. Sitä louhitaankin vain sivutuotteena muiden metallien louhinnan yhteydessä. Hinnan pitäisi nousta runsaasti, että hopeakaivosten perustaminen olisi järkevää.
Superkupla
Theodore Butler kirjoittaa tulevan hinnan nousun mahdollisesta räjähtämisestä sivustollaan.
Hänen ajatuksiaan kommentoi hopeauskovainen Israel Friedman artikkelissaan. Lainaus siitä
Based on the supply and demand situation of silver, it's only a question of time when a silver shortage will come. Nobody can predict exactly when this is going to happen, but we have more and more signs that those who control the price of silver are sweating to balance the supply.
Hopeassa on monia mielenkiintoisia puolia, jotka kannustavat minua tutkimaan aihetta lisää. Myös hopean välittämisessä näkemäni bisnesmahdollisuus toimii pienenä sytykkeenä...
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti