keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Ajatusten lukijaksi



Viedäkseni sosiaaliset taitoni uudelle levelille luin Fexeuksen Ajatusten lukijaksi Jyri Lindenin suosituksesta. Jäätävän hyvä kirja kaikille jotka tekevät myyntityötä, toimivat ihmisten parissa, haluavat ymmärtää muita tai haluavat muuten vaan oppia elämään tässä maailmassa. Lisäksi kirja on hauskaa luettavaa ja sisältää paljon leppoisia harjoituksia.

Fexeuksen esittelemässä ajatusten luvussa on kyse koko kehon viestien ymmärtämään opettelusta. Kuten tunnettua suurin osa viestinnästä tapahtuu eleillä, mutta harva oikeasti harjoittelee ymmärtämään niitä. Tähän paneutumalla voi saavuttaa mukavaa ylivoimaa vastapelureihin verrattuna.

Viestitämme siis sanojen lisäksi paljon asioita kehollamme ja ilmeillämme. Aina nämä eivät sovi yhteen sanojemme kanssa. Näistä ristiriidoista voi tehdä paljon päätelmiä. Toinen voi salata meiltä asioita, tuntea alitajuisesti olonsa erilaiseksi kuin tietoisella tasolla tai yrittää valehdella meille. Kun alottaa ajatustenlukuharjoitukset kannattaa ensin keskittyä vain tutkimaan ihmisten eleitä entistä tarkemmin. Johtopäätösten tekemiseen näkemänsä perusteella kannattaa olla kokemusta aiheesta. Olemme kaikki yksilöitä ja viestintätilanteet ovat monitahoisia.

Yhden helpon työkalun voisin kirjasta tähän jakaa. Avaan käsitteen RAPPORT.

Rapportilla tarkoitetaan ihmisten välille syntyvää yhteneväisyyden tunnetta. Kun keskustelemme ystäviemme kanssa hyvällä fiiliksellä ja yhdymme toistemme sanomisiin on välillämme hyvä rapport. Tämä tarkoittaa yhteneväisyyttä temmossa, liikehdinnässä, äänenvoimakkuudessa, tunteissa ja hengityksessä. Oppimalla huomioimaan tällaisten seikkojen vaikutus hyvän keskustelufiiliksen luomiseen voi parantaa viestintätaitojaan helposti ja paljon.

Esimerkki rapportin hyödyntämisestä:

Haluat onnistua asiakaskäynnillä, jonne olet menossa ystäväsi kanssa. Huomaat ennen käyntiä, että ystäväsi on alakuloisella häviäjäfiiliksellä liikenteessä. Sen sijaan, että yrittäisit tartuttaa suoraan oman intosi ystävääsi, voit koettaa hienovaraista lähestymistapaa.

Mukaudu ystäväsi alavireeseen. Laske vauhtisi hänen tasolleen. Kun saat luotua rapportin ja ystäväsi kokee teidän olevan samalla fiiliksellä liikenteessä, voit pikku hiljaa alkaa ohjaamaan häntä haluamaasi suuntaan. Nyt hän ostaa ajatuksesi, koska puhutte samaa kieltä.

Loppuviisasteluna voisin vielä mainita, että voidakseen kikkailla muiden tunteiden ymmärtämisen kanssa, täytyy tietysti ymmärtää itseään. Tunnetilojen lukuharjoitukset ilmeistä voi aloittaa peilin edessä naaman vääntelyllä. Lapsena tätä tehtiin, mutta aikuistumisen myötä naaman vääntelyt ja oman kehon hämmästelyt ovat jääneet. Lapsenmielisyyteen täytyy pyrkiä, että näitä asioita tajuaisi. Jälleen todettakoon jo aiemmissakin esseissä toisteltu fraasi Kaikki sosiaaliset taidot pohjautuvat hyvään itsetuntemukseen.

Näihin asioihin saan varmasti lisäsyvennystä tammikuun NLP kurssilla. Kirjoitan siitä sitten lisää.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen kirjavinkki ja -linkki. Myös lopun itsetuntemuspohdinnat erittäin aiheellisia. NLP-raporttia kovasti odotellessa..

    VastaaPoista