lauantai 18. joulukuuta 2010

Rich dad, poor dad

Mikä erottaa rikkaat köyhistä?
Köyhät tekee töitä rahan eteen ja rikkaille töitä tekee raha.

Elämässä on neljä erilaista polkua, mihin voit ammatillisesti tähdätä. Tässä on loistava nelikenttä, jonka kautta hommaa voidaan käydä läpi:

E = Employee, eli teet töitä jollekin, joku maksaa sinulle sinun ajastasi
S = Self-employed, joku ostaa sulta töitä ja aikaasi.
B = Business-owner, työllistät ihmisiä ja maksat heille heidän ajastaan
I = Investor, sijoitat rahojasi johonkin, ostat toisten ihmisen aikaa.

Karkeasti ihmisistä 90% on vasemmalla ja rahasta 90% on oikealla.
Kiyosaki kritisoi kovasti koulujärjestelmäämme joka lähinnä valmistaa ihmisiä olemaan "OBEDIENT WORKERS". Hyvin harva ymmärtää rahasta yhtään mitään. Huomaan, että vuoden alussa ymmärsin itsekin huomattavasti vähemmän kuin nyt, vaikka en vieläkään mitään tiedä.

George Carlin voi avata termin paremmin

No kuinka sitä vaurautta sitten rakennetaan?

Ensin pitää hilata itsensä vittuun vasemmalta puolelta kaaviota ja laittaa raha työskentelemään puolestasi. Pitää myös oppia ymmärtämään, mitkä ovat ns. velvoitteita (liability) ja mitkä ovat varallisuutta (asset). Auto ei ole varallisuutta, kuten harhaisesti voisi ajatella, vaan sen on nimenomaan velvoite. Varallisuus on jotain sellaista joka tuottaa sinulle rahaa, se voi olla osakkeita, sijoitusasuntoja, patentteja, kirjoja yms. Käytännössä, se on jotain sellaista joka takoo rahaa puolestasi, eli raha työskentelee sillä aikaa kun sinä nukut.

Tietenkään ei voi sijoittaa rahaasi yhtään mihinkään, jos ei ole rahaa mitä sijoittaa. Toisin kuin yleisesti ajatellaan ensimmäinen asia mitä sinun tulee tehdä saatuasi rahaa on se, että sijoitat siitä siivun. Vasta sijoitettuasi siivun makselet laskuja yms. Tämä tulee tehdä silläkin uhalla, että joku tulee pesäpallomailan kanssa oven taakse. Jos sijoitat strategialla "jooh, jos jotain on kuun lopussa jäljellä niin katotaan sitte" niin tietäähän sen, ettei mitään sijoitettavaa koskaan ole. Sijoita ensin, sitten menot ja velvoitteet.

Tässä on hiukan erilaisia kassavirtakaavioita jotka avaavat aihetta enemmän:

Tämä kyseinen on köyhän tai mahdollisesti kotona asuvan henkilön kassavirta-kaavio.


Eli kun rahaa tulee, se palaa tupakkaan, tietokonepeleihin ja pornoon. Mitään ei jää jäljelle, mutta toisaalta ei ole paljon asuntolainojakaan tai muuta mitä pitäisi lyhennellä.

Keskituloisen kassavirtakaavio näyttää seuraavalta:



Rahaa tulee, sitten on tietysti normaaleja kuluja kuten lainojen lyhennykset ja muut vastaavat. Kaikki raha palaa menemään ja tietysti raha on vielä sellaista josta on maksettu verot useaan kertaan. Eli ensin palkkana ulos, eli valtio vie hyvän siivun ja sitten aletaan makselemaan ruokaa ja muuta kivaa, mihin on isketty vielä omat veronsa.

Rikastuvan henkilön kassavirtakaavio:



Rahaa siis tulee ja osa siitä sijoitetaan. En tiedä pitäisikö tuo piirtää hiukan eri-tavalla, koska ensiksi incomesta pitäisi vetää nuoli assetseihin, eli ensin väkisellä sijoitetaan ja sitten mietitään loppukuu mistä helvetistä rahat saadaan laskuihin.

Taloudellisesti riippumattoman kassavirtakaavio:



Eli jo olemassa oleva varallisuus tekee työtä puolestasi, sinun ei ole pakko tehdä töitä vaan raha työskentelee puolestasi.

Miksi kaikki eivät sitten ole jo rikkaita?
Kirjassa annetaan viisi syytä, jotka periaatteessa soveltuvat ihan kaikkeen. Miksi ihmiset eivät urheile, miksi ihmiset eivät lue kirjoja jne.

Ensimmäisenä tietysti pelko, pelätään, että tehdään virheitä. Pelätään, että menetetään rahaa, vaikka pankkitilillä rahan lepuuttaminen on todella järjetöntä. Pelot on tehty voitettavaksi, jos sitä polkua ei halua kävellä niin tehtävissä ei ole kovinkaan paljon.

Kyynisyys, eli ei uskota mahdollisuuksiin. Suomesta ja varmasti muistakin maista löytyy tyyppejä joilla on mielipide siitä, ettet tule onnistumaan syystä x. Mielipide ei tietenkään perustu yhtään mihinkään kokemukseen vaan johonkin kaverin kaverin juttuun, jonka joku oli joskus kertonut. Ei kannata yrittää, harvat onnistuu blah blah blah.

Laiskuus. Kirjassa oli hyvä pointti laiskuudesta, laiskuus voi olla myös erittäin aktiivista siinä suhteessa, että tehdään oikeen vääriä asioita. Eli tehdään paljon, mutta tehdään siksi, että vältytään tekemästä joitain asioita, jotka eivät ole niin mieluisia. Esimerkiksi tehdään paljon töitä ja ollaan pois kotoa, koska parisuhteessa ei mene hyvin ja ei viitsi käsitellä asiaa. Edeltävä onkin monesti 8-kaistainen moottoritie sinkkuelämään.

Tavat, jos tapanasi on pistää hiukan ylimääräisiä satasia kenkiin joka kuukausi, niin voi olla, ettet sitä päädy sitten sijoittamaan. Jos haluat näyttää gladiaattorilta niin salille on raahauduttava lähes joka päivä. Niin se vaan menee, jos haluat muutosta elämääsi, mutta et ole valmis itse muuttumaan yhtään, turha odottaa mullistavia tuloksia.

Ylpeys ja egoistisuus, luulet tietäväsi asioista jotain, vaikket välttämättä tiedä mitään. Ylpeys estää sinua oppimasta muilta ja etsimästä apua. Todennäköisesti aina on jossain joku, joka osaa sinua paremmin hallita talouttaan. Jos et pysty häneltä kysymään aiheesta, vinkit jää saamatta.

Kirja kannattaa lukea, jos vaurastuminen kiinnostaa. Kirjassa oli paljon hyvää settiä elämästä ja rikas isä ja köyhä isä-tarina havainnollistaa aihetta todella hyvin.

Kirjan valossa voisin ottaa kantaa myös ikuisuuskysymykseen siitä, että "miten teillä täällä Tiimiakatemialla muka opetataan talousasioita, kun ei ole erikseen kursseja?" Ne oppii ne talousasiat Tiimiakatemialla väkisin kun firmaa pyörittää, mutta tämän kirjan tasolle ajattelussa ei oikeen päästä. Toisaalta tulee myös sekin kysymys mieleen, että missä sitä sitten päästään? Onko joku erityinen paikka Suomessa, jossa olisi kursseja aiheena "taloudellinen riippumattomuus,5 op"

Koulussa en itse oppinut rahasta juuri mitään järkevää, vaikka se yksi elämän perusasia onkin. Tiimiakatemiaa on jäljellä vielä vuoden verran ja näyttää jo vähän paremmalta asian suhteen.

Kirjan tiedot: Robert Kiyosaki 2p.

1 kommentti:

  1. Hyvä teksti.

    Turun kauppakorkeakoulussa toki opetetaan miten niitä firman rahoja pyöritetään, mutta eihän nyt missään omasta varallisuudenhallinnasta puhuta. Ehkä tää ois hyvä pakollinen kurssi johonkin lukioon..

    Toisaalta esim. turun kauppislaisten keskuudessa pöyrii arvopaperisijoittamisesta kiinnostunut jengi, jossa näitä asioita käsitellään ja parhaita sijoitusmahdollisuuksia mietitän. www.taa.fi

    VastaaPoista