sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Tekemisen taito



Jaana Venkula on kirjoittanut kirjan nimeltään tekemisen taito. Kirja käsittelee, tekojen vaikutusta ajatuksiimme, persoonaamme ja muuhun elämänlaatuun. Jaana Ruoskii voimakkaalla kädellä vallitsevaa ajatusmallia siitä, että ensin pitää miettiä asioita ja niiden syitä, ennen kuin voidaan alkaa tekemään mitään. Edellisen sijaan, tulisi ensin tehdä ja sitä kautta saada ymmärrystä ja asenteen muutosta. Loputon tiedon tankkaaminen ilman oikeiden taitojen kehittämistä (jota käsittelen edempänä) johtaa ihmistyyppiin joka kuolee metsään nälkään ruoan ympäröimänä.

Onnellisuus voidaan saavuttaa hyvin tekemisen kautta tässä hetkessä. Onni ei ole mennyttä, se ei ole sitten kun, vaan se on tässä ja nyt, aivan kuten zen-filosofia meille opettaa. Tee hyvin asioita jotka tekevät sinut onnelliseksi ja olet onnellinen.

Tekemisellä Jaana tarkoittaa konkreettista tekoa joka tapahtuu. Kirjan kirjoittaminen tietokoneella ei ole "suuren teoksen luomista" vaan sormilla tylsien nappien hakkaamista. Tekemisellä Jaana Näkee vahvan yhteyden ajatteluun ja tunnetilaan. Esimerkiksi kun siivoaa, korjaa moottoripyörää, kirjoittelee ja piirtelee käsin niin se on luovaa toimintaa, koska käsien käytöllä on suora yhteys ajatteluusi. Kun tiskaat, niin aivoissasi erittyy dopamiinia (Muistaakseni) ja tämä taas mahdollista paremmin luovan ajattelun. Tämä blogin kirjoittaminen ei ole Jaanan listalla kovin luovaa tai kehittävää toimintaa, näin asian ymmärsin ja osaksi kyllä tiedänkin sen. Kung-fu-harrastukseni tarjoaa minulle suurempia onnen kokemuksia kuin koneella istuminen, koska siinä konkretisoituu osaamisen kehittyminen ihan toisella tavalla kuin tässä näppäimistön hakkaamisessa. Yhtäkkiä huomaat, liikkuvasi kokonaisuudessaan paljon taloudellisemmin, saavasi kiinni yllättäen kaapista putoilevia asioita, vaikka ajatuksissasi valmistaudut hillon lattialta siivoamiseen. Edellinen on huomattavasti eri asia, kun tuijottaa latteaa ruutua ja hakata nappeja.

Tekojen tulee sisältää ponnistelua, esimerkiksi huippuvarakkaat elävät monesti todella virikkeellisessä ympäristössä, mutta he eivät ponnistele, tee ja koe onnea, vaan kaikki arkinen siivous ja tekeminen on ulkoistettu. Mitä helpommalla pääset, sitä vähemmän koet iloa, sanoo myös Jari Sarasvuo.

Se mitä teet, sitä sinä myös olet. Jaana toteaa, että esimerkiksi reilun pelin teemasta eniten puhuvat vähiten noudattivat sitä. Juhani Tamminen on tässä suhteessa mielestäni melko mielenkiintoinen ilmestys. Hänen kirjansa ovat hyviä, esimerkisi Teamwork, mutta toisaalta kun katsoo hänen huuteluitaan kentän laidalta ja sakkojen saamisia, niin mitä siitä pitää päätellä sittten? En ole ikinä ymmärtänyt ihmisiä, joiden toiminta ja selitykset menevät täysin ristiin. He varmasti ajattelevat, että selitys joka jälkeenpäin teosta annetaan on oikeaa todellisuutta.

Yksittäisestä teosta tulee, taito, taidosta tulee valmius, valmiudesta tapa ja tavasta kompetenssi. Kompetenssista muodostuu kokemus, jonka kautta minuus rakentuu. Eli jos et ole valmis muuttamaan pienimpiä tekojasi, vaan käytät aikasi asioiden ylianalysoimiseen, miettimiseen ja loputtomaan jahkailuun, et tule saavuttamaan mitään oikeaa muutosta persoonassasi.


Läsnäolo


Kirjassa painotetaan paljon tekemistä nykyhetkessä ja tässä on pointteja, miten sitä taitoa voi harjoittaa.
- Ole siellä missä olet, älä pidä televisiota auki ja radiota pauhaamassa kun teet kotitöitä. Ole läsnä tilanteessa, ethän kuuntele Ipodia, kun kuuntelet ystäviäsi?
- Toimi siellä mihin menet
- Tee hyvin minkä teet, älä tee mitään sellaista mitä et aio tehdä kunnolla. Tee myös vähäpätöiset hommat hyvin äläkä puolivillaisesti.
- Pane heti paikalleen, pidä asiat järjestyksessä ja säästät itseltäsi suursiivouksen tulevaisuudessa
- Nappaa hyödyttömästä hyödyllinen, jos joku pitää paskaa esitelmää, yritä etsiä siitä väkisin hyödyllinen pointti.
- Luo oma "optiosalkkusi" valmistelemalla erilaisia tekemisen mahdollisuksia. Minulle tämä tarkoittaa, että pidän yleensä mukana muistiinpanovälineitä.
- Tee sitä mitä et voi muuten tehdä. Jos joku tarjoaa sinulle vaihtoehtoa lähtä laskuvarjohyppäämään nyt, vaikka olisit suunnitellut katsovasi teksti tv:stä urheilutuloksia, suosittelen lähtemään hyppäämään.
- Tee "toisenlaista" aina kun se on mahdollista. Jos työsi sisältää paljon aikatauluja, niin älä tee aikatauluja lomallesi. Jos teet ajatustyötä, harrasta urheilua yms.
- Kun lepäät niin lepää, älä pelaa tietokoneella kuten minä teen.

Universaalit taidot

Kirjassa puhutaan universaaleista taidoista, joiden opettelu on päämäärä sinäänsä. Näiden opettelulla ei tarvitse välttämättä pyrkiä tuloksiin, koska taito itsessään on niin arvokas. Jos näitä taitoja onnistuisi kunnolla oppimaan koulussa, niin meidän yhteiskuntamme olisi melko erilainen paikka. Universaaleja taitoja ovat:

Teoreettisen ajattelun universaali taito - Kyky havaita asioiden kokonaisuus ja olennaiset piirteet. Tämä taito kehittyy erittäin loistavasti tekemällä arkisia askareita, kuten pelaamalla sählyä joukkueessa. Mitä pitää minun tehdä erilailla, että homma toimisi paremmin?

Ongelmien havaitsemisen, rajaamisen ja ratkaisun taito. Ei ole montaa paikkaa tai tilannetta maailmassa, jolloin tätä taitoa ei tarvitsisi.

Asioiden loogisten suhteiden huomaamisen taito. Ilman tätä kadun ylittäminen voi olla hengen vaarallista.

Arviointitaito. Liika pessimismi tai optimismi voi, estää objektiivisen arvion tekemistä tilanteesta.

Ajallisen jatkuvuuden, prosessien etenemisen havaitsemisen taito. Tiimiakatemialla oppminen taitaa pudota tähän. Itse, et huomaa kehitystä, mutta jostain syystä olet kuitenkin viimeisenä vuonna onnistunut haalimaan kymppitonnin ja kun luet ensimmäisen syksyn reflektiopaperia, joudut miettimään, että kuka tämän on oikein kirjoittanut.

Asialle antautuminen ja omasta itsestä irrottautuminen. Itse harrastan tätä pelaamisesssa, mutta se ei ole taito vaan enemmänkin eskapismia. Jos päivä harmittaa, niin yleensä kung-fu-treenit nostavat mielialaani huomattavasti.

Tyytyväisyys ja kiitollisuus. Onnellisuus on vaikeaa jos et osaa olla kiitollinen asioista mitä sinulla on. Pelkästää se, että olet Suomessa ja vaikka täälläkin on vikoja niin onhan ne ihan helvetin pieniä, kun skaalaa globaalisti. Meillä on mahdollisuuksia lähes rajattomasti.

Kurinalaisuus ja säännöllisyys. Jos onnistut viemään roskat säännöllisesti, sitä kautta on helpompi rakentaa itselleen myös lenkkeilyharrastus. Aloita pienimmästä mahdollisesta teosta ja tämä taito voidaan viedä myös isompiin piireihin.

Sitoutumisen taito, kun ymmärrät mitä ollaan tekemässä, voit sitoutua.

Ydinsäännöt, eli maksiimit uusien tapojen muodostamiseen

Käytä hyväksesi jokainen ulkoinen tilanne tai tunnetila, joka avaa mahdollisuuden uuden tavan opettelemiseen.

Älä suvaitse poikkeusta siihen, että toistat uutta tapaa kunnes se on varmasti omaksuttu

Vältä tietoisesti tilanteita, joissa vanha tapa lipsahtaa päälle. Yksi lipsahdus taannuttaa tapaa 10 kertaa enemmän, kuin mitä uuden tavan harjoitus sitä edistää. Eli jos haluat syödä terveellisemmin, älä osta pakastinta täyteen pitsaa ja jääkaappia täyteen olutta.

Tee joka päivä jokin teko, mistä voisit oppia uuden tavan.

Tee joka päivä joku vastenmielinen, mutta hyödyllinen teko vain siksi, että et haluaisi tehdä sitä. Vastenmielisyys valpastuttaa aistit ja auttaa miellyttävää tapaa paremmin panemaan merkillee tavan syntymisen olennaisia piirteitä. Näin olet valmiina, kun jotain kaameaa tapahtuu.

Ole systemaattisesti sankarillinen ja askeettinen pienissä, ei välttämättömissä asioissa. En oikeen ymmärtänyt mitä tällä haetaan, luultavasti sitä, että kannattaa tehdä hyvin kehittyäkseen.

Tee uuden tapasi mukaisia tekoja, tämä vaatii toistoja ainakin sen maagiset 21 päivää.

Muita pointteja kirjasta

Tehdään hyviä tekoja toisillemme, se, että joku osaa auttaa teoillaan toisiaan ei tarkoita sitä, että hän osaisi auttaa itseään hädän hetkellä. Tehkäämme silloin teko hänelle, hänen puolestaan.

Tapoja voi muuttaa tekojen kautta, aloita tekeminen pienimmästä mahdollisesta teosta. Jos gradu tökkii, niin mieti mikä on ensimmäinen pieni teko millä saat asian etenemään. Ehkäs se on kirjastokäynti ja sitä ennen talosta poistuminen ja ylös herääminen sängystä.

Jos oivallat jotain ja aloitat toimimaan sen mukaisesti, älä saarnaa muutoksesta toisille, johda esimerkillä ja jos joku kysyy niin voit sitten kertoa hänelle.

Loppusanat

Kirja ei ole erityisen paksu, mutta siinä on paljon asiaa. Kirja on kirjoitettu mielestäni todella tieteellisesti ja voi olla siitä syystä vaikeasti omaksuttava. Minulle osa kirjasta sitä kyllä olikin. Kaikesta huolimatta, Tekemisen taidosta saa irti huomattavasti kaikille elämänosa-alueille. Itse löysin yhtymäkohtia Pafos-matkaan, zen-filosofiaan, Tiimiakatemian periaatteisiin ja oppimismetodiin ja moniin muihin asioihin mitä olen oppinut tämän vuoden puolella.

Inhimillisen tietoisuuden tehtävä ei ole vain tulkita objekteja tai hakea totuutta kuten tieteessä. Sen perimmäinen tehtävä on luoda käytännön kokemusmaailmaa.

Jaana Venkula 2p. Henkinen kasvu.

Tulipa melkoinen eepos.

2 kommenttia:

  1. Äkkiseltään särähti lause "Yksi lipsahdus taannuttaa tapaa 10 kertaa enemmän, kuin mitä uuden tavan harjoitus sitä edistää". Tykkään enemmän lähestymistavasta 2 steps forward one step back. Pakko silti myöntää, että noin se homma toimii. Saadakseen uudesta toiminnosta tavan, sitä pitää jankata.

    VastaaPoista
  2. Joo toi kuulostaa hiukan brutaalilta, mutta toisalta onhan siinä totuuden siemen. Ei pidä vaan jäädä tuleen makaamaan jos ote lipsuu, koska vanha tapa on juurtunut syvälle ja niitä uria on helppo kävellä uudemman kerran.

    VastaaPoista